tip 1
Begin met je belangrijkste boodschap
Als je start met “Hallo, hoe gaat het met jou? Met mij gaat het goed”, verlies je niet alleen ruimte maar ook de aandacht voor je belangrijkste boodschap. Vergeet de beleefdheidszinnen en begin met wat je echt wilt zeggen. De opening en afsluiting komen vanzelf.
tip 2
Schrijf zoals je het zou willen zeggen
Vaak maken we het ons zelf veel moeilijker dan nodig is. De beste teksten ontstaan als je de dingen opschrijft zoals je ze ook zou zeggen als de ontvanger naast je zit. Pak een kladje en schrijf op wat je te zeggen hebt. Daarna kun je nog schrappen en aanvullen.
tip 3
Vraag je hart om inspiratie
Een kaart wordt mooier als je jouw hart laat spreken. Neem voor je begint, even de tijd om te denken aan de persoon die je gaat schrijven. Schrijf in klad op wat er bij je opkomt. Misschien krijg je zoiets als: “ik vind het heerlijk dat je me buikpijn bezorgt van het lachen, zelfs als alles tegen zit. Jouw vriendschap is een cadeautje.” Daarna kun je schrappen, aanvullen en verbeteren.
tip 4
Gebruik woorden die jouw gevoelens goed weergeven
Merk je dat je vaak dezelfde woorden gebruikt om je emoties te beschrijven? Zoals mooi, leuk en fijn in een positieve tekst. En verdrietig, pijnlijk of droevig om je medeleven te tonen? Zoek dan eens naar een ander woord, ook wel synoniem genoemd. Op synoniemen.net krijg je meteen een lijst met suggesties om jouw gevoel nog preciezer te omschrijven.
tip 5
Sluit liefdevol af
Wat de inhoud van je boodschap ook is, sluit liefdevol af. Met een wens van vriendschap, hoop, moed, liefde, geluk, blijdschap, gezondheid of een fijne combinatie daarvan. Bedenk ook meteen wat jij doet om daaraan bij te dragen. “Ik wens je alle geluk in de liefde, want dat verdien je. En weet dat ik voor je klaarsta om al je nog te huilen tranen over Bart samen op te vangen. I do love you.”